Alla inlägg den 7 mars 2011

Av Annelie Finnebäck - 7 mars 2011 07:46

   Brackets Sixten Redlös "Sixten"


Vad ska man tänka på när man uppfostrar en hund? Det är en vanlig fråga som valpköpare, en fråga som är helt på sin plats. Mitt tips är att inte ha 100 regler. Tänk själv om du blir tillrättavisad varje gång du ska göra något. Det slutar med att man sätter sig ner med armarna i kors och gör ingenting. Ta inte ifrån hunden dess energi eller iniativ. En hund är inte en robot utan en levande varelse.


Givetvis ska hunden ha regler. Det som är en vana för mig kan vara en ovana för dig och tvärtom. Mina hundar får inte dra i kopplet, inte gå ut genom dörren eller ur bilen utan att jag har sagt att det är ok. Och så ska de komma på inkallning. Sen finns det även fler regler här hemma men det här är mina grundregler. Tjata inte på hunden. Den är som ett barn, den slutar bara att lyssna på dig. Sist men inte minst. Stirra inte på hunden från morgon till kväll och analysera inte allt valpen gör eller inte gör, varför gör den så eller varför gör den inte så. Det är en valp som inte vet så mycket om världen utan har precis börjat det stora äventyret - livet som hund! Om någon gick efter dig och kommenterade allt som du gjorde eller inte gjorde, nog skulle vi tycka att det var mysko och börja känna oss obekväma.  Lägg undan förstoringsglaset och tänk inte så mycket, krångla inte till det. Var cool med din hund, ge den mycket tid och kärlek och satsa på att träna kontakt.


En vän till mig brukar säga ”valpar är som ett paket rå köttfärs. Det är upp till dig att forma”. De böcker jag brukar rekommendera mina valpköpare om hundens uppfostran är skrivna av Anders Hallgren, Lars Fält, Ingrid Tapper och Memea Mohlin. Jag gillar även hundcoachen Fredrik Steen. Jag har lyssnat på en föreläsning med honom som var toppenbra men vet inte om han har kommit ut med någon bok än. Läs inte allt för många böcker utan lägg tiden på att lära känna din hund. 


Något som valpen gör nu kanske kan verka gulligt men det kanske är mindre gulligt när valpen är 3 år. Var konsekvent, tydlig och träna kontakt med din valp.


Kram alla vänner!

Presentation

Omröstning

Tävlar du aktivt i lydnad, rallylydnad eller agility med din Dvärgschnauzer.
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards