Direktlänk till inlägg 18 januari 2014

Visst är det tufft att tävla i skönhet med våra perfekta och felfria hundar

Av Annelie Finnebäck - 18 januari 2014 08:25

Kan man tävla i skönhet. Häromveckan försökte någon göra en jämförelse med att mentalbeskrivningar är enhetliga och då borde även prisbelöningar som delas ut av domare på utställning vara desamma. Jag är ledsen men jag kan inte hänga med i den diskussionen fick jag svara eftersom jag mentalbeskriver mina hundar en gång och jämförelsen är direkt knasig.

En av mina tikar blev mentalbeskriven 2006 och två månader senare fick hon vara övningshund under en utbildning av MH-funktionärer. Inte en reaktion från hennes sida när hon gick banan utan mer been there done that. Vilket gör att inte ens samma beskrivare skulle kunna kryssa i samma rutor från gång till gång i protokollet. Faller även på mer saker än det som jag inte går in på här. Utställning är utställning och mentalbeskrivning är mentalbeskrivning och kan/ska inte jämföras.

Ibland hör man på utställning upprörda röster som ogenerat dissar en domare men det ni gör samtidigt är att dissa hundarna som den domaren uppskattat.

Vilken domare har rätt? Den som dömer som tre andra domare dömt eller dömmer "annorlunda". Det kanske är den sistnämnda som läst på rasstandard ordentligt, exempelvis att dvärgschnauzer ska vara 30-35 i mankhöjden och är de högre eller mindre så börjar domaren sätta ner priset. Vi som har peppar/salt vet att domare från olika länder har olika krav på pälsfärgen. En del domare accepterar brun/gula ps medan andra tar rasstandard och läser vad som står på fel, allvarliga fel Och diskvaliferande fel. Om jag ställer en hund som jag vet har ett fel och så tycker domaren att den hunden är fantastisk. Ska jag klaga då? Gör ni det som klagar på domaren för att ni inte vinner. Klagar ni på domaren även när ni vinner, exempelvis med en för stor hund, mjuk päls whatever. Livet och utställning kan aldrig bli rättvist men vi kan diskutera om det är viktigt som utställare att vara konsekvent.

Jag kan ta en domare som exempel som gav hanar som han mätte över 35 cm och över, prisbelöningen very good. Sen var det även annat som han tittade på och gav prisbelöning därefter men storleken var hans första gallring. Men han räknade inte hur många mil vi åkt till utställningen eller hur många titlar hundarna hade innan. När man går in i ringen så är allt innan ett blankt blad. Hur skulle det se ut om den som åkt längst skulle få någon form av extrapoäng eller du som har en hund med championat från tre länder skulle få extrapoäng.

Konsekvens och logik i resonemangen efterlyser jag men jag kanske kan få bli upplyst på nästa utställning för jag förstår inte. Men så mycket förstår jag att dvärgschnauzer är en tysk ras och Sverige är medlemmar i FCI och det är den rasstandard som ska användas på utställning vilket inte alltid sker. Dvärgschnauzer är en stor ras till antalet (med över 250 uppfödare) och har därför inte en homogen typ. Men ju mer överseende och slätstrukna bedömningar så blir det inte bättre.

Framförallt har vi accepterat ovanstående regler när vi anmält till en utställning...domarens fria skön.

Visst är det tufft att tävla i skönhet med våra perfekta och felfria hundar ;-).

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annelie Finnebäck - 27 januari 2014 21:42


Min blogg hittar ni numera på kennelbrackets.wordpress.com

Av Annelie Finnebäck - 26 januari 2014 22:01

Vet inte om jag ska byta verktyg för bloggen till wordpress - kennelbrackets.wordpress.com - har varit inne där och testat lite. Vill ju kunna ladda upp filmer enkelt :-). Vad tycker ni? Någon som har erfarenhet av bloggplatsen och Wordpress? ...

Av Annelie Finnebäck - 26 januari 2014 08:44


Vera är som sin mamma, hon ska sova så nära mig som möjligt :-). Trolla är chanslös mot Vera för på något sätt lyckas Vera vara den som kommer närmast. Trolla har gett upp och använder Vera som huvudkudde istället :-). Helgen har varit intensiv ...

Av Annelie Finnebäck - 23 januari 2014 06:38


Här är en bild på Brackets Vira Blåtira "Vera" när hon var 2 dygn. Det är ca 10 månader sedan :-). Det är rogivande med valpar och man kan sitta vid valplådan hur länge som helst och studera dem. Många lägger ut bilder på nyfödda valpar på FB...

Av Annelie Finnebäck - 21 januari 2014 22:21


En bild från i somras på Ture och Vera :-). Vem äger dig? Du själv eller någon annan? Jag äger mig själv :-). Prova på att äga dig själv om du aldrig gjort det, det rekommenderas :-). Det gör du genom att bestämma över dina egna val, åsikter och...

Presentation

Omröstning

Tävlar du aktivt i lydnad, rallylydnad eller agility med din Dvärgschnauzer.
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se