Alla inlägg den 15 juli 2010

Av Annelie Finnebäck - 15 juli 2010 11:07


Inte ett moln på himlen


Japp det funkade bra att gena genom skogen igår! Lite matvaror inhandlades på lanthandeln och även två pocketböcker. Det är på gott och ont att ge sig på att gena genom skogen när man har ett så dåligt lokalsinne som jag . Jag har Telenor som mobiloperatör och som min kompis sa när jag pratade med henne och jag undrade var jag var någonstans, om jag gått rätt eller fel. Det är nog ingen större fara, du har fortfarande täckning eller hur.


  

Jag gick utifrån hur jag trodde och min kompis kollade samtidigt på Enirokartan. Det kändes som jag gick mitt ute i ingenstans och det gjorde jag nog också! Det var bara jag och tystnaden och någon bil som passerade förbi då och då.



Äntligen asfalt  


En kilometer kvar till lanthandeln

        

Jag älskar att bo vid Kilsbergen! Naturen här är oslagbar! Det är en annan klimatzon än i Örebro som ligger 1,5 mil härifrån. Det innebär att det blir lite varmare på sommaren och lite kallare på vintern. När det blir oväder så blir det lite mer av det här jämför med inne i stan. De flesta vilda djur finns i Kilsbergen förutom björn. Jag hoppas att det inte finns björn i alla fall. Om det är något vilt djur som jag inte vill möta i skogen så är det björn.

 

Wikipedia: ”Kilsbergen på gränsen mellan Närke och Värmland är i geologisk mening en serie förkastningsbranter. Bergskedjan, som fungerar som vattendelare mellan öst och väst, har Tomasbodahöjden (298 meter över havet) som sin högsta punkt. Området genomkorsas av Bergslagsleden. Kilsbergen kom till i samband med en period av bergskedjebildningar i Centraleuropa för omkring 250 miljoner år sedan. De starka spänningarna och förkastningssprickorna som uppstod i jordskorpan påverkade även urberget. Längs sprickorna kan markytan förskjutas så att ett "naturligt" trappsteg uppstår (se förkastning). Detta är bakgrunden till att Kilsbergen höjer sig över Närkeslätten.

 

Tidigare fanns det en omfattande järnhantering i området. Nuförtiden är Kilsbergen Örebro läns vintersportcentrum med slalombackar i Storstenshöjden och ca 50 km längdskidspår för tävling och motion till exempel Wadköpingsloppet.

 

Från Närkesslätten framstår Kilsbergsförkastningen mycket tydligt och har givit upphov till benämningen "De blå bergen". I väster finns ingen motsvarande förkastning, utan Kilsbergen övergår mer omärkligt i de värmländska skogshöjderna.”


Det är hur underbart som helst att bo här!


På hemvägen så såg jag att det pyrde vid vägkanten. Någon mindre begåvad människa har slängt skräp för att de inte orkat åka till en av de 4 avfallsstationerna och dessutom eldat! Jag såg det inte när jag gick till lanthandeln utan på vägen hem. Hmm…vad gör man? Jo ringer 112. Jag kände att om jag inte ringer så kommer hela skogen att brinna ner och om jag ringer så brinner det inte ner utan då kommer någon klokare och mer kunnig person att säga att det är lugnt du kan gå vidare med gott samvete.


Åter till min pyrande skräphög. Det tog ungefär 5 minuter innan jag och SOS-operatören var överens om var jag stod någonstans och så fick jag flera frågor, är det en öppen eld, knastrar det, finns det eld under i högen mm. Ja, någon brandbil behövdes inte och jag kunde gå därifrån med gott samvete. Men om jag inte hade ringt så är jag övertygad om att hela skogen brunnit ner.


Ha en bra torsdag, själv ska jag tillbringa den på mitt trädäck med en bok!


Välbehövligt kallt vatten efter promenaden  

Inköpta pocketböcker. Trasig läste jag igår, riktigt otäck.   

Presentation

Omröstning

Tävlar du aktivt i lydnad, rallylydnad eller agility med din Dvärgschnauzer.
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13 14 15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards