Alla inlägg under september 2012

Av Annelie Finnebäck - 13 september 2012 22:42

Jag har några saker som jag inte klarar mig utan. Exempelvis min takbox. Ett av mina absolut bästa köp genom tiderna! Jag vill inte ha saker i bilen som kan fara omkring och där packningsutrymmet är finns hundburarna. Avskyr när man öppnar en bil och det ramlar ut saker. Nej, ordning och reda gör resan trevligare.

Till takboxen följde två nycklar och den ena fick Kaspelix-Maria ansvara för under förra utställningssäsongen och den andra nyckeln skulle jag ha hand om.

Maria fick stränga order om att hålla rätt på nyckeln och inte tappa bort den. Vem tror ni förlade sin nyckel först. Meeeen sa Maria du var ju så noga med att jag skulle hålla rätt på min nyckel och så hittar du inte din egen. Det var precis det som var tanken :-). Jag kan glömmer bort var jag har min nyckeln och veta att Maria har ordning på sin.

Efter Finlandsresan var jag så trött och kom inte ihåg var jag lagt nyckeln till takboxen. Det är lugnt tänkte jag för jag har med mig reservnyckeln. Ett krux bara, reservnyckeln låg i utställningsväskan som låg i...takboxen :-). Jag hittade som tur var min nyckel och har nu ett stort svart band så jag hittar den.

Kram alla vänner!

Av Annelie Finnebäck - 13 september 2012 07:27


Joel med Tore och Trolla  


Kastrering handlar för mig om avel och för många veterinärer om pengar. Det står jag för och den diskussionen har jag inga problem att ta. En seriös veterinär rekommenderar kemisk kastrering först som en slags prövotid innan de tar till kniven. Jag är emot kastrering av friska djur och för när det gäller sjuka djur. Jag har en vän vars hund fick magsår på grund av löptikarna i kvarteret ständigt avlöste varandra. Efter kastreringen är han åter sitt rätta jag. Sen har jag en vän som kastrerade sin tik för att tävla och som även hade en hane hemma. Då har man gjort ett aktivt val. Jag har alltid respekt för människors val, bara valet är deras eget. En veterinärs rekommendation kan många gånger bli som det är gud själv som sagt något. Förhållandet mellan en veterinär och valpköpare är inte mer jämställt än när det handlar om uppfödare och valpköpare, beroendeställning mm. Om en veterinär säger något så måste det ju vara så…ja, ni förstår vad jag menar.


När jag vaccinerade Doxa för rabies för många år sedan så slängde en vikarierande veterinär ur sig frågan, åh ska ni åka och para? Nej, svarade jag hon är bara 2 år så det får vänta till nästa år. Va, utropade veterinären så länge kan du inte vänta.

Ja, vad säger man. Hon hade ingen aning om jag hade erfarenhet eller ej. Doxa var den första tiken jag skulle para men tack och lov så har jag mentorer som är duktiga på avel. Vet ni vad, det har fungerat utmärkt att para tikar första gången vid 3 års ålder och det har inte varit problem med vare sig dräktighet eller valpning. Vad kunde den veterinären om avel och om dvärgschnauzer? Mindre än mig i alla fall. Det är det jag menar, man måste skaffa sig kunskap själv och inte ta emot en massa passningar från höger och vänster från tyckare och troare.


Det jag tycker är skrämmande är när man rekommenderar kastrering för att exempelvis, hunden drar i kopplet, gör utfall i kopplet mot andra hundar, morrar bakom staketet på människor som passerar, skäller i bilen. Så tröttsamt men alla veterinärer är inte Florence Nightingale utan driver företag som ska gå runt ekonomiskt. Dyr utrustning inom andra områden finansieras med kastreringar på löpande band. Är det några som kan något om avel så är det uppfödare. Vem har gått uppfödarutbildningar, vem har deltagit i rasklubbens uppfödarmöten och diskuterat problem/hälsa inom rasen, vem har varit med om flest valpningar/valpkullar – du eller din veterinär? Är din hund dryg och jobbig, har du gått kurs med den inte. Om inte prova det innan kastrering.


I en hundras så testade man hundarna för att se om de var anlagsbärare för PRA. Det skedde genom DNA-prover och det blev ett katastrofalt resultat. SKK har fått gå in och stötta den rasen och ta fram listor på levande hanhundar. Nu  handlar det inte om att hitta hanar som är meriterade utan som lever och som kan hjälpa till att få rasen att överleva. För den rasen kämpar verkligen mot sin överlevnad. Hur tror ni det skulle se ut om majoriteten av de levande hanhundarna som testas och visas vara fria från anlag är kastrerade?


Kram alla vänner!

Av Annelie Finnebäck - 13 september 2012 07:04

Det är lite trångt i hallen just nu :-). Skåpet är på väg mot ett förråd och jag hoppas min bror min vill ha skåpet. Att ställa in en massa saker i förråd är enkelt men vänta till den dagen det
ska rensas :-). Nej, bättre att rensa och slänga allt eftersom.

Nu ska jag bläddra i Hundsport. Kastrering har jag redan skrivit om för längesen så jag har varit tydlig med
min inställning. Friska hundar NEJ och sjuka hundar JA. Ja, jag tror också att många veterinärkliniker drar in stora summor på att kastrera på löpande band. Varför utsätta en frisk hund för narkos? Nej, nu börjar det bli ett nytt inlägg om kastrering och det var inte tanken. Det finns en sökmotor i bloggen och skriv in kastrering så hittar ni den.

Sen blir jag j-ligt trött på veterinärer som gör lite snabba undersökningar på jobbet och drar slutsatser av det. Så oakademiskt och oseriöst. Det däremot kan få bli ett eget blogginlägg. Jag har högre krav än så på en veterinär.

Kram alla vänner!

Av Annelie Finnebäck - 12 september 2012 18:07

Är det inte konstigt att man får ont i halsen och känner sig frusen när man har en något lugnare vecka jämfört med förra veckan :-).

Tore fick inviga badkaret och Tage efter honom. Ingen av dem var i behov av ett bad men jag ville ju testa :-). Det fungerade utmärkt!

Ikväll blir det sängen tidigt med en ljudbok från storytel.se och kurera halsen.

Kram alla vänner!

Av Annelie Finnebäck - 11 september 2012 23:33

När jag ändå är vaken och inte är längre bort från min IPhone än 5 cm :-)så kan jag lika gärna lägga ut om vår trimkurs 27/10!

Den vänder sig till alla som är intresserade. Ja, som om man hade en kurs som riktade sig till ointresserade :-). Det jag menar är att alla är välkomna även att man inte har Dvärgschnauzer från oss. Även Schnauzer och Affenpinscher är välkomna!

Av Annelie Finnebäck - 11 september 2012 23:02

En bild från Skånekusten och resten bilder från när hundarnas badkar är på plats. Storstädning i badrummet slutade med att ett skåp fick flytta ut för att ge plats. Så nu kan vi inte röra oss i hallen förrän vi baxat ut skåpet i förrådet :-).

Kram alla vänner!

Av Annelie Finnebäck - 11 september 2012 18:20


havet skymtar till höger om träden     


I lördags åkte vi mot Skåne och vackra Höganäs för utställning. Jag tycker Skåne är fantastiskt vackert. Jag är ju född värmlänning så skog och kuperad mark är mig närmast om hjärtat men jag tilltalas ändå av Skånes platta landskap med alla sina fina hus och närheten till havet. Med på resan var Kaspelix-Joel och Kaspelix-Joline. Vi bodde i en jättemysig och fräsch stuga.


     Vi åkte via Göteborg och Joel skymtade Liseberg till höger



Joels favorit, kom inte ihåg om den hette Balder. Vet att jag inte kommer att åka denna i alla fall :-)  


På resan ner så poppade Jollan musik på radion medan Joel samtidigt poppade musik från min Iphone. Jag var lite trött i huvudet när vi kom fram :-) men är det föräldrafritt så är det :-).


   vårt mysiga boende


På söndagen skötte Joline hela ruljangsen med hundarna från morgon till utställningens slut och var chef i utställningstältet. Hon gjorde ordning alla hundarna, planerade och visade dem alldeles själv. Joel fotade på utställningen och det arbetet är jag väldigt glad för. Vad är en hemsida utan bilder :-). Joline visade fram Brackest Sixten Redlös till 4-bästa hane med CERT! Det blir Sixtens tredje cert på 11 utställningar sedan hans debut på SSPKs utställning i Gävle i maj. Förutom det så har han fyra reserv-cert samt sju placeringar i bästa hane. Skägg som Tage och Tore kommer han nog få först när han börjar tävla i veteranklass :-).



Sixtens certrosett och SKBV-rosett  


Reserv-cert kan tyckas nesligt, en tråkig kom-ihåg att man var sååååå nära men att nära inte skjuter någon hare osv. Själv ser jag hellre glaset som halvfullt än halvtomt. Jag ställer ut så mycket så blir det reservcert så kan det bli cert på nästa utställning istället. Man får ta det som ett kvitto på att man är med. Titta i peppar/salt ringen, det är väldigt många fina hundar som ställs ut och konkurrensen är hård.


På väg mot Höganäs

     solen börjar gå ner i Höganäs


För ringsekreterare är det bra med reserv-cert. Skulle cert delas ut till någon som inte är berättigad till cert så får hunden med reserv-cert cert istället. Det är bara om det blir tekniskt fel som cert går vidare till den som fick reserv-cert, aldrig annars. Det är inte som med CACIB och reserv-CACIB. En del raser har krav på provmerit för att tävla om cert och då kan det bli fel och då är det bra med reservcert så inte tredje person drabbas.


Skåne är vackert!



   
Ett museum som vi passerade förbi på väg mot utställningen på söndagmorgonen. Så många vackra byggnader!


Det är fantastiskt kul med Dvärgschnauzer i topp både i Skåne och i Gimo! Grattis alla som tävlat i helgen, har säkert missat att gratta hälften av er men det blir så när man är på resande fot. Det är inte lätt att hänga med på Facebook med en Iphone som är i händerna på två tonåringar :-). Tack underbara Joel och Joline, vad vore min hemsida utan er som ordnar både resultat och foton! Ja, jag får ju inte glömma att Joline vann barn med hund 10-17 år med Tore!


Kram alla vänner!

Av Annelie Finnebäck - 11 september 2012 17:18

Nu har vi fått hem hundarnas swimmingpool :-). Ett babybadkar får Ullared med avtappningspropp i botten. Tack Christina Ling Larsson för att du köpte med ett till oss och kuskade runt med det.

Ikväll blir det lite jobb åt ÖBKs rus-sektion och sen lite pälsvård. En blogg från helgen kan det kanske bli ikväll eller imorgon kväll.

Kram alla vänner!

Presentation

Omröstning

Tävlar du aktivt i lydnad, rallylydnad eller agility med din Dvärgschnauzer.
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12 13 14 15 16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Skapa flashcards