Alla inlägg under juni 2012

Av Annelie Finnebäck - 9 juni 2012 14:41

 
Virus älskar att åka båt - Virus som liten valp  


Virus har en fantastisk päls, en dröm att trimma! Imorse blev hon badad och nu har hon följt med min mamma hem och ska leva prinsessliv i några veckor. Mamma frågade om det inte blir tomt för mig nu utan Virus. Öhhh, Tore, Tage, Trolla och Sixten...Nej, mamma det blir inte tomt jag lovar :-). Messi är 9 veckor på tisdag och flyttar om några dagar och han saknar inte Virus heller. Var och en av de andra hundarna turas om att leka med honom. Varje hund är speciell hemma hos oss men varje hund ska egen tid och egen kärlek och Virus kommer att ha det toppenbra hos min mamma.


 


Älskar den grå färgen på mitt hus! Mamma hade med sig blommor som hon planterade åt mig, tack för det! Väldigt fin lila färg som passade fint till husfasaden.



 


Jag gillar verkligen Mari Jungstedt! Jag lyssnar nu på ”Den döende dandyn” som är den fjärde av hennes böcker så jag har några kvar att lyssna på. Alltid lika kul när man hittar en bra författare och man vet att man har många böcker framför sig att lyssna på.


Nej, nu väntar lite annat som jag berättar om senare :-).


Kram alla vänner!


Av Annelie Finnebäck - 9 juni 2012 11:04

 


Familjen dyker snart upp för ett besök. Virus ska ha sommarlov hos min mamma så nu blir det bara fyra hundar här hemma. Lagom antal tycker jag. Virus är världens underbaraste hund på alla sätt vis och nu ska hon få odelad uppmärksamhet i ett par veckor.


Jag kan rekommendera detta blogginlägg:

http://kaspelix.bloggplatsen.se/2012/06/07/8046511-farre-facebookvanner/ .


Jag har ett tillägg till den i form av ett ordspråk:


”Win as if you were used to it, lose as if you enjoyed it for a change.”

Ralph Waldo Emerson (1803-1882)


Utställning och hunduppfödning är en hobby och definierar inte vem du är. Gör den det så är ett tips att tänka om. Visst vi lägger väldigt mycket tid på på vår hobby. Men om det är det enda som identifierar dig så har man inte balans i livet och obalans är alltid osunt. Jag har ett annat liv utanför ”hundvärlden” som är både berikande och krävande men jag vill inte vara utan det.


 


Vem har ansvaret i utställningsringen? Ja, det är domaren som bestämmer prisbelöningarna och placeringarna men det är ägaren som bestämmer vilken hund som domaren ska få döma. Det glömmer många bort. De som har ställt ut i ca 30 år har säkert ställt ut många gånger för en och samma domare och vet vad som inte passerar dennes nålsöga respektive passerar. Ställer man ut första gången för en domare som man inte vet så mycket om, ja då får man gilla läget och fundera över om man har andra hundar att ställa ut för domaren nästa gång eller låta bli att anmäla. Det är exempelvis inte domarens fel att en uppfödare inte föder upp mindre hundar. Tycker domaren att din hund är stor så är den stor. Så fungerar demokratin i utställningsringen.


Rasstandard är tolkningsbar förutom när det kommer till siffror, antalet tänder och manken. När det gäller manken så mäter en del domare inte på skuldrans högsta topp och då kan det skilja från föregående mätning men det dessa hundar har gemensamt är att oavsett hur de blir mätta så är de över 35 cm.


En del hävdar att det är snördomeri när någon annan vinner men när du vinner, vad är det då? Om man är övertygad om att det handlar om snördomeri hur orkar man då trimma sin hund en gång i veckan, gå upp tidigt och åka flera hundra mil under ett år? Är det så att bakom uttrycket snördomeri så ryms det en dålig förlorare.


 


En vän på facebook uttryckte det så klokt när hon blev besviken över att det hade blivit domarändring vid en utställning. Hon var tydlig med att det inte var fel på domaren utan hade det varit denna domare vid anmälningstillfället så hade hon anmält andra hundar.


Vi kanske ska vända på tesen att det alltid är fel på domaren, det kanske helt enkelt är så att vi anmält fel hundar. Ibland ser man inte skogen för alla träden :-)

Kram alla vänner!

Av Annelie Finnebäck - 6 juni 2012 21:41

 


Tage ska bli pappa i Finland hos kennel Andalbagat. Det ser vi fram emot och nedkomsten är planerad till slutet av juni.



Sixten med Felicia, alltid nyttigt att se sin hund med någon annan  


I förrgår var det ÖLKKs ringträning och jag passade på att träna med Sixten. Vi tränar på det som är viktigt i utställningsringen, gå och stå :-). Ja, det finns tre saker som man inte klarar sig utan i utställningsringen och två av dem har jag precis räknat upp och det tredje är – attityd. Attityden har han redan så det behöver vi inte träna på. Men hellre det än att ha en seg hund som drömmer om att vara någon annanstans. Ja, Sixten är 16 månader och landar nog så småningom. Äh vi ska inte ha så mycket krav på våra unga hundar. 




ringträningen är på Kvinnerstaskolan i Örebro där det bland annat finns lamadjur     


Hur ska en dvärgschnauzer se ut? Som bilden på framsidan av rasstandarden? Läs texten i rasstandard och jämför med bilden så blir mitt svar nej. Vad blir ditt? Varje text tolkas olika och bilder tolkar varje öga olika. That’s life i exteriörbedömningen. Det finns helt enkelt ingen bild på en hund som motsvarar standard till fullo. Däremot finns det hundar som i sin helhet passar bra in eller har detaljer som passar bra in på den beskrivning som finns. Via SSPKs kassör kan man beställa ett kompendie som användes på domarkonferensen hösten 2010. Där finns det bilder på flera hundar och på olika detaljer tillsammans med utdrag från rasstandard och text från klubben vad man bör tänka på.


Från rasstandard:

Dvärgschnauzern skall vara strävhårig, liten, kraftig, elegant, snarare kompakt än smäcker. Den skall vara en förminskad avbild av schnauzern utan att ge ett dvärgartat intryck.

 

Dvärgschnauzern skall vara kvadratiskt byggd varvid mankhöjden ungefär skall motsvara kroppslängden. Huvudets hela längd (från nosspets till nackknöl) skall motsvara hälften av ryggens längd (från manke till svansansättning).

 


Sixten efter att ha grävt i trädgården  


En dvärgschnauzer ska inte vara lång. En dvärgschnauzertik exempelvis mår inte bättre av att vara lång när hon är dräktig och får heller inte fler valpar för att hon är lång. Det är inte ländryggen som avgör hur många valpar en tik får. Däremot är det en bra ursäkt för att man föder upp långa hundar istället för korta och kvadratiska. Vad ska hunden med en lång länd till? Om huvudlängden motsvarar hälften av ryggens längd och man tycker det är för extremt och vill att hunden ska vara längre så finns det andra hundraser som uppfyller det, exempelvis tax.


Sen vet både gud och uppfödare att parningskombinationer inte alltid blir vad man tänkt sig :-). I min senaste kull hade jag önskat mig en tik. Två av denna önskade tikvalps kommande kullar var redan inplanerade. Denna tik som inte föddes skulle inte vara släkt med mina två fina Kaspelix-hanar. He he he he och så föddes det endast en valp och det en hane…Bara att göra nya planer men det är samtidigt det som lockar med uppfödning. Nya utmaningar hela tiden.



Messi  


Vi älskar vår lilla Messi här hemma. Han har härligt temperament och umgås och leker för fullt med mina vuxna hundar. En riktig liten dvärgschnauzerkille som kommer att förgylla tillvaron för sin nya familj. Ja, åtminstone efter att han bytt tänder :-).


Igår och idag har det varit trimning på schemat av Sixten, Trolla, Tore och Tage med Mari Jungstedts ljudbok ”I denna stilla natt”.


Kram alla vänner!

Presentation

Omröstning

Tävlar du aktivt i lydnad, rallylydnad eller agility med din Dvärgschnauzer.
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12 13 14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards