Alla inlägg under maj 2012

Av Annelie Finnebäck - 3 maj 2012 18:16


Messi är en riktig lyxlirare som njuter av det fina vädret och bara viftar på svansen  


Håller på att fixa med uppfödar-MH som går av stapeln nästa helg. Fodertiken Brackets Tant Strul "Myggan" kommer inte för hon löper :(. Ja, ja tänker någon, skyll dig själv om du döpt hunden till det namnet :-). Myggan ska vi få med på ett annat MH för jag kommer inte att avla på henne utan MH-beskrivning. Är man stenbock så är man :-). Mål och ambitionsnivåer är till för att hållas.


Alla som kräver att sin klubb ska anordna MH borde själv vara med och anordna ett. Jag vet inte hur många timmar det är innan i förberedelse men ni skulle bli förvånade. Längre ner hittar ni info om hur MH går till.


öhhh...var tog ni vägen :-)

 

På lördag blir det Dvärgschnauzercupen i Degerfors. I många år har det klagats över att cupen krockar med Östergötlands utställning. Men att det är få anmälda hundar till cupen i år kan då inte skyllas på att det är samma dag som Östergötlands utställning eftersom det bara är 6 peppar/salt anmälda. Går man in på hunddata så ser man att i början av 90-talet så var det ungefär det antalet anmälda på utställningar medan det numera ligger mellan 30-50 anmälda p/s på en officiell utställning.


Jag ser fram emot cupen! Alltid lika kul att titta på valparna och se vilka deras föräldrar är, se hur de utvecklas vidare sen.


  


Ja, på nästa års uppfödar-MH kommer Messi bli enda representanten från Kennel Brackets och så fyller vi på med andras uppfödningar. Jag tycker det är bra att man kan hjälpas åt, allt är ju för rasens bästa.  



Text kopierad från SBKs hemsida:


--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Mentalbeskrivning Hund (MH) beskriver de beteenden som, genom forskning, visat sig vara starkt ärftliga. Under ett MH går hund och ägare igenom en bana med olika moment där dessa beteenden dokumenteras.


Den som beskriver hunden kallas mentalbeskrivare. En mentalbeskrivare har minst 125 timmars teoretisk utbildning bakom sig samt ett par års samlad praktisk erfarenhet från att ha medverkat som funktionär på ett antal mentalbeskrivningar.

I ett standardiserat protokoll och utifrån en intensitetsskala beskrivs hundens reaktioner i dessa olika moment. Beskrivningen tar cirka 45 minuter.

Mentalbeskrivningens olika moment

Kontakt/socialitet
Beskrivaren iakttar hundens reaktioner via kontakt och samarbete med en främmande människa. Man tittar också på hur hunden låter sig hanteras av en testledare.

Lek/lekfullhet
Beskrivaren tittar på hundens vilja att samarbeta med en människa genom att titta på lusten att jaga ifatt och gripa en trasa samt hur engagerad den är i leken.

Jaktlust/Förföljande
Beskrivaren tittar på hundens intresse att följa efter bortflyende föremål, hur snabbt den startar och vad den gör med föremålet när den hittar det.

Aktivitet
I momentet aktivitetsnivå tittar beskrivaren på hur hunden beter sig i ett passivt tillstånd, där ägaren står helt still med hunden kopplad. Här reagerar hundar olika, men önskvärt är att hundar kan koppla av i en passiv situation trots att den har varit aktiv precis innan.

Nyfikenhet/intresse
Beskrivaren tittar på hundens nyfikenhet, vilja och mod att lämna sin ägare för att undersöka det som nyss hänt och eventuellt vara aktiv med vad som kan ha uppfattats som skrämmande. Man beskriver även hundens intresse för att inleda eller besvara lekinvit med en funktionär på avstånd från ägaren.

Skott
En ljudkänslig hund mår inte bra i dagens bullriga samhälle och hundar som är skotträdda eller skottberörda för ofta över denna rädsla till sina avkommor. För användning i avel och vid utbildning är det viktigt att hundarna inte är skotträdda. På ett MH beskriver man om hunden är skottberörd både under lek med ägaren och i passivt tillstånd.

Rädsla
Det kan vara rationellt för hunden att bli rädd om den utsätts för ett plötsligt hot, som i ett moment då en overall plötsligt dras upp framför hunden. Det är också viktigt att rädslan släpper när överraskningen/hotet upphör och att hunden slappnar av och kanske till och med visar nyfikenhet för det som skett. Detta, samt hur mycket stöd hunden söker från sin förare, tittar beskrivaren på i flera moment.

Hot
I det här momentet använder man funktionärer utklädda till spöken för att se hur hunden reagerar på okända hot som långsamt närmar sig hunden. Beskrivaren tittar på hur hunden står emot hotet, om den vill försvara sig eller sin förare, samt om hunden visar intresse att undersöka spökena efter att dessa slutat agera hotfullt.

Efter beskrivningen
Efter beskrivningen får hundägaren en kopia av protokollet som bevis för att hunden har känd mentalstatus. Originalet skickas via Brukshundklubben till Svenska Kennelklubben (SKK) för registrering och förs in i hundens stamtavla.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Här är en länk till en toppenbra broschyr! http://www.brukshundklubben.se/upload/02_Kopa_hund/hundars%20mentalitet/MHbroschyr_2010_uppdaterad_2012.pdf


Kram alla vänner!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Av Annelie Finnebäck - 2 maj 2012 08:25


Sixten från vår punkbandskull, 16 månader

 

Igår vid lunchtid åkte vi till Kaspelix-Maria och tillsammans fixade vi våra hundar inför cupen på lördag. Det är skönt att bara få vara och stå och trimma och putsa. Inga elakheter, inget skvaller, inget skitprat mm utan bara positiv energi.


Vi passade även på att fota Brackets Sixten Redlös "Sixten" som är 16 månader den 4 maj. Jag fotade med min Iphone så bilderna kan vara lite lite suddiga.




  

  

   

 


Kaspelix-Joline tränar med Sixten i underbara Sibbo Gjutarbo
    


Kram alla vänner! 

Av Annelie Finnebäck - 1 maj 2012 11:20


Ikea forever

 

Frågan är när man är på Ikea om man någon gång kommer att gå igenom hela varuhuset utan att lägga något i korgen, om bra-att-ha/kan-behöva/vill-ha/måste-ha/ begären kommer att stillas. Har man hund så är Ikeas barnavdelning toppen. Barnsäkra leksaker är även valpsäkra och tåliga.


  


Messi, vår lyxlirare, är uppe på benen och aktiv i valplådan som är fylld är med leksaker från Ikea. Han har fått träffat de andra hundarna och gillandet är ömsesidigt. Trolla och Sixten tycker han är för liten för att leka med. Tore går omvägar från Virus. Han minns väl förra året då han 6 månader försökte dia när Virus hade punkbandskullen i valplådan :-). Kan kort sammanfatta det med att Virus sa tydligt nej till honom. Tage ligger bredvid Messi och tuggar på tuggben och snusar på honom.


  
Messi och hans kullkompis från Ikea  


Kram alla vänner!

Presentation

Omröstning

Tävlar du aktivt i lydnad, rallylydnad eller agility med din Dvärgschnauzer.
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards